Kayıtlar

Mart, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Langkawi 2017 Sum Up

Day 1, Khamis 3am gerak dari dengkil Subuh di RnR lupa nama.  Sampai Kuala Perlis dalam kul 10am. Mandikan anak-anak, pasal mama dah mandi kul 3am tadi. Abah dah mandi kt RnR subuh tadi. (Pssttt mama paling busuk wakakaka) Lepas daftar kat Roro Ferry Langkawi, dah pre-booked 2 months prior, Kami pegi lunch kat kawasan sekitar. Dalam purse masing2 ada Rm50 ja. Tetibe rasa macam neves. Takot tak jumpa mesin ATM. Bayangkan budak-budak ni pegi bantai makan ayam goreng, kena sampai RM40 untuk lunch ja. Dah tinggal 10. Nak dinner apa karang? Menangis! Hahahaha. Lepas tu, siap isi minyak, takleh pakai cc, rm50. Nak menangis. Tapi buat2 rileks je. Terlupa nak draw duit lebih awal. Naik fery dalam approximately jam 1230pm. Susun-susun elok dok depan skali bawah panas. Selamat lah kau WSK di situ. Tapi legaaa, dapat naik atas, ada kawasan berekon dan ada play movie. Masa pergi ni movie chinese kantonese. Sarikata macam jilake, tapi boleh lah paham sikit2. Ujung2 ada ucapan plak, Semoga mudah fah

Percaya Anak Kita?

Percaya tapi tak perlu melulu. Aku risau sebenarnya. Risau bila anak-anak aku masuk kategori REMAJA. Bilamana curiousity at a very high level and as parents, i might not cope. Curiousity kills the cat! Walau dengan sembilan nyawa! Skills parenting haruslah ke tahap yang ado2! Ado ke? Hahaha. Oklah. Minda kacau bilau tapi nak mencoret jugak. Itu aje. Bai. -- Regards, Siti Fatimah Khairiah M Amin

Hari Ini Dan Semalam,

Apa yang telah anda lakukan semalam untuk menjadi seperti hari ini? Apa kebaikan dan usaha yang telah anda laburkan untuk ada apa yang anda punyai hari ini? Apa kelebihan diri anda untuk berdiri atau duduk dikerusi anda sekarang? Kebendaan disekeliling anda, anda punya, tapi layakkah anda untuk punyai semua itu? Siapa anda, anak siapa, belajar di mana, berkaitkah dengan siapa anda hari ini? We don't deserve what we believe we do because of what we are. That is what i think today. I don't deserve anything of my possession. Many sleeps on the streets, have no home, have no money in the bank, have no food on the table, have no kids, have no husband, have no work, have nothing.. My mother, sends me to a house, when she went to work - someone being raped and tortured by being send by her mother to almost identical situation. I've been to a school in town, to get my certifications on high school examination - a friend of mine, went there as well, somewhere in time, she slipped sc

Yuna to Her Someone

Resim
Lets make her jig saw puzzle solved? I highlighted some with similarities with my own life experiences. Well, been there, done that. That is the first step Yuna! -- Regards, Siti Fatimah Khairiah M Amin

Everything Will Fall Into Its Places

Harini aku ucapkan ayat tu kepada seseorang yang memerlukan. Lebih 10 tahun yang lalu, seseorang ungkapkan ayat tu pada aku Bila keadaan jadi penuh panca roba. Semuanya tak kena dan bila berdiri pun rasa goyah. Aku cuba bertenang, tarik nafas dan hembus. Betul ke? Semua ni akan berlalu dan semua ni akan "fall into its places?" Tapi "if she says so" jadi aku agak ia betul. Bila aku bertenang, aku mula nampak beberapa laluan yang aku boleh pilih. Aku ambil salah satu dari laluan tu. Dan dipenghujung simpang, ada lagi halangan. Aku terduduk lagi. Sekali lagi ayat itu menerpa, kali ni aku sendiri yang ungkapkan. "It will fall into its places" Bayang-bayang sebiji bola jatuh ke dalam sebuah lubang, tepat dan kemas, berlegar-legar di depan ku. Aku bangkit, dan berjalan semula. And it works! Really things does falls into its places! Terima kasih kepada sipemberi kata-kata itu! All smiles! Boleh bersurai. Bai. -- Regards, Siti Fatimah Khairiah M Amin

Perempuan

Dalam kepala aku ada 3 orang perempuan yang memang aku follow kisah hidup diorang secara maya. Nak aku senaraikan nama-nama mereka, nanti rasa berdosa pula. Risau juga kot kot nanti viral Hahahaha. Tak viral pun, nanti mesti ada yang ingat aku mengutuk depa. Jujur, aku bukan nak kutuk, tegur, nasihat mahupun membetulkan perbuatan mereka. Jauh sekali nak berlagak ustazah pilihan. Memang bukan ciri-ciri ustazah pilihan pun aku ni. Tapi saya yang rasa apa aku cakap ada positif nya amik la iktibar. Sapa yang rasa tak value, boleh la tekan butang pangkah kat atas tepi kanan tu.  Anyway, dulu before kawin, aku memang suka bercerita. Masa tu memang kerap jugak tulis blog. Tak buat kerja, tapi tulis blog. Wakakakak. Minat betul tulis blog. Masa aku mula2 tulis blog dulu, aku banyak cerita pasal pakwe aku. Hahahaha. Lawak kan. Obses sungguh aku dengan beliau dulu. Satu hari, dia tegur aku, tak ingat la dengan jelas macam mana dia tegur tu. Apa situasi semua tak ingat. Yang aku ingat, dia cakap,

Mama saya tiada baju kurung

Resim
Mama beli saya baju raya yang ala2 baju kurung 1 je. Mama fikir. bukan nak selalu pakai pun. Bila nursery request nak pakaikan baji kurung setiap jumaat. Barulah mama sedikit gelabah. Nampak tak baju tu senteng? Kesian pula. Ok nampak gaya kena cari baju kurung untuk anak dara ni. Huhu