Kayıtlar

Ekim, 2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Nak Tunjuk Sangat

Kita tu kadang, tak berterima kasih dengan Allah. Kita terlalu nak tunjuk, kita ni hebat itu, hebat ini, beruntung itu, beruntung ini. Tapi dalam masa yang sama, susah itu, susah ini. Jadi orang lain kena tolong, kena beri peluang. Selfish! Padahal dalam hidup ini sangat adil. Ada orang lebih kat situ, tapi adalah tempat lain Allah kurangkan. Bila kita nampak orang tu tak ada, kita ada. Mulalah kita kecam, kata orang tu tak buat macam kita buat. Aku okay lagi, kalau sesetengah orang tu suka nak menunjuk-nunjuk kelebihan dia. Okay je, dah itu rezeki dia. Alhamdulillah, aku tumpang bersyukur. Tapi aku tak boleh nak okay, bila mana dia mula mengadili hidup orang lain. Mulalah nak kecam, kononnya orang tu tak cukup berusaha seperti dia! Oh my god, kau macam tau sangat pasal kehidupan orang. Dah tu, masa yang kau tak berusaha sampai nak senang macam orang lain tu tak apa pula?  Kita tak payah berlebih-lebih nak mengadili hakam hidup orang lain. Kita mungkin boleh utarakan pendapat kita seka

Malam Tadi

Bukan kisah malam jumaat ye dik. Akak ni sejenis suci, kisah-kisah 18sx tu, akak tak suka nak ceritakan secara maya macam ni. Tapi kalau adik ni kawan akan kat real-life. You will know me as a totally different. Kekadang akak memang rasa akak ni ada split personality. Tapi akak sah kan di sini, Alhamdulillah, akak ni waras. Gila tu mungkin sejenis perangai, yang akak rasa normal je. Kalau adik rasa tak normal, itu masalah adik. Akak tak ambil port. Lantak kau lah situ. It is just you with your own opinion, you owned it, not me! Gituu. Sejenis tetibe emo tetibe ceria. Semalam, akak dah siap mandi wangi-wangi, laki akak announce: "I ada kerja ni..." So akak dah faham, kalau dia cakap gitu, maksudnya, dia expect akak jaga anak-anak, dan jangan kacau dia. Macamlah malam sebelum-sebelum tu dia yang jaga anak kan? Tapi akak sabar je. Dah 12 tahun akak sabar dik. Akak rasa kesabaran akak ni memang semakin lama semakin utuh. Begitulah cinta. Akak rasalahkan.. Then akak pun balas: &qu